Koriandr, cilantro
Cilantro je bylinka známá také pod názvem koriandr. Jedná se o aromatickou rostlinu, která je běžně používána v kuchyni na celém světě, zejména v asijských, latinskoamerických a středovýchodních kuchyních. Rostlina je dvouletá, přičemž v prvním roce roste a vyvíjí listy (koriandr), zatímco ve druhém roce vyrůstá lodyha s květy a semeny.
Listy cilantro jsou jemné, se zubatými okraji a mají charakteristickou vůni a chuť. Čerstvé lístky se běžně přidávají do salátů, polévek, omáček a různých pokrmů pro jejich osvěžující a aromatickou příchuť. Semena koriandru (která jsou rovněž známá jako koriandrová semínka) mají odlišnou chuť a jsou také významnou součástí mnoha kuchyní.
Cilantro je oblíbené zejména pro svou schopnost přidat pokrmům komplexní chuť a výraznou vůni. Je často součástí receptů na salsy, guacamole, kari, tandoori a mnoha dalších pokrmů, kde přináší svěžest a unikátní aroma.