U nás Black Friday už začal! Aktuálně slevy až 33 %!

Antioxidant

Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Volné radikály jsou molekuly s nepárovým elektronem, což je činí nestabilními. Aby se staly stabilnější, mohou volné radikály reagovat s jinými molekulami a tím je poškodit.

Na co jsou antioxidanty

Antioxidanty mohou pomoci neutralizovat volné radikály a chránit buňky před poškozením.

Čím škodí oxidační poškození tj. oxidační stres

Oxidační poškození způsobené volnými radikály je spojováno s řadou chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, rakovina, Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.

Existují dva hlavní typy antioxidantů.

Přírodní (přirozené) antioxidanty

Přirozené antioxidanty se nacházejí v potravinách, jako je ovoce, zelenina, ořechy a semena. Mezi příklady přírodních antioxidantů patří vitamín C, vitamín E, betakaroten a lykopen.

Syntetické antioxidanty

Syntetické antioxidanty prodávají jako doplňky anebo se přidávají do potravin a průmyslových výrobků, aby se zabránilo jejich kazení. Mezi příklady syntetických antioxidantů patří BHA a BHT.

Co má nejvíce antioxidantů?

Určit s jistotou, co má absolutně nejvyšší obsah antioxidantů, je obtížné, protože se to může lišit v závislosti na různých faktorech, jako je:

  • Druh potraviny: Různé druhy ovoce, zeleniny, ořechů a semen obsahují různé množství a typy antioxidantů.
  • Způsob pěstování: Ovoce a zelenina pěstované ekologicky můžou obsahovat více antioxidantů než ty pěstované konvenčně.
  • Způsob přípravy: Některé metody přípravy, jako je vaření, můžou zničit některé antioxidanty.
  • Měření: Metody měření obsahu antioxidantů se můžou lišit, a proto se výsledky můžou zdát nekonzistentní.

Nicméně, podívejte se na potraviny, které jsou obecně považovány za bohaté na antioxidanty.

Ovoce bohaté na antioxidanty

  • Tmavé bobule (borůvky, aronie, černý rybíz, acai berry)
  • Mochyně peruánská
  • Hrozny
  • Jahody
  • Maliny

Zelenina bohatá na antioxidanty

  • Červené zelí
  • Špenát
  • Brokolice
  • Artyčoky
  • Červené fazole

Ořechy a semena s vysokým obsahem antioxidantů

  • Vlašské ořechy
  • Pekany
  • Mandle
  • Chia semínka
  • Konopná semínka

Koření a bylinky bohaté na antioxidanty

  • Kurkuma
  • Oregano
  • Skořice
  • Zázvor
  • Česnek

Nápoje s velkým množstvím antioxidantů

  • Čaj matcha
  • Kakao
  • Granátové jablko
  • Káva
  • Červené víno (ovšem jen s mírou)

Nejlepší způsob, jak získat antioxidanty, je pestrá strava bohatá na ovoce, zeleninu, ořechy a semena. Spoléhat se pouze na jeden druh potraviny není ideální, kombinujte je. Pokud nemáte čas nebo možnost stravovat se dostatečně pestře a vyváženě, doplňte antioxidanty pomocí doplňků stravy. Kromě konzumace potravin bohatých na antioxidanty existují i ​​další kroky, které můžete podniknout pro snížení oxidačního stresu a ochranu svého zdraví:

  • Nekuřte.
  • Omezte konzumaci alkoholu.
  • Zdravě se stravujte.
  • Pravidelně cvičte.
  • Dostatečně spěte.
  • Kontrolujte svůj stres.

Informace na tomto webu v žádném příadě nemohou nahradit odborné posouzení lékařem a lékařem nařízenou léčbu. Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy. Doplňky stravy nejsou lék.