Antioxidační kapacita
Antioxidační kapacita (ORAC) udává celkovou antioxidační schopnost potravin či chemických látek. Potraviny s vysokými hodnotami ORAC mohou chránit buňky a jejich složky před negativními oxidačními účinky a snižovat "biologické" stáří buňky.
Tato informace poskytuje představu o relativní antioxidační kapacitě různých látek a jsou užitečná při posuzování potenciálních zdravotních přínosů potravin a doplňků stravy - pro hodnocení potravin a doplňků stravy z hlediska jejich schopnosti chránit tělo před oxidačním stresem a případnými negativními účinky volných radikálů.
Přehled antioxidantů a potravin a jejich antioxidační kapacita
Podívejte se na přehled běžných antioxidantů a potravin. Tyto hodnoty poskytují představu o antioxidačních schopnostech různých antioxidantů a druhů ovoce a zeleniny, což může být užitečné při plánování zdravé stravy bohaté na antioxidanty.
Antioxidant | ORAC Hodnota (μmol TE/g) |
Vitamin C (kyselina askorbová) | 2655,000 |
Mrkev | 666,000 |
Vitamin E (alfa-tokoferol) | 260,000 |
Glutation | 135,000 |
Kyselina alfa-lipoová | 54,711 |
Kyselina vanilová | 18,500 |
Kyselina vanilová | 18,500 |
Kyselina kumarová | 18,100 |
Kyselina kávová | 15,000 |
Kyselina ferulová | 12,880 |
Kyselina rosmarinová | 11,070 |
Kyselina rosmarinová | 11,070 |
Borůvky | 9,621 |
Brusinky | 9,090 |
Porcini | 9,000 |
Sušené švestky | 7,960 |
Kyselina syringová | 7,840 |
Kyselina syringová | 7,840 |
Rybíz (černý) | 7,700 |
Lion's Mane | 7,000 |
Hroznové víno | 6,800 |
Kyselina gallusová | 6,500 |
Maliny (červené) | 6,058 |
Kyselina protokatechová | 5,450 |
Maliny | 5,065 |
Maliny | 5,065 |
Švestky | 4,873 |
Jahody | 4,302 |
Jahody (čerstvé) | 4,302 |
Paprika (červená) | 4,189 |
Kyselina benzoová | 3,830 |
Třešně | 3,747 |
Turkey Tail | 3,700 |
Chaga | 3,655 |
Brokolice (listy) | 3,650 |
Poria | 3,400 |
Fíky | 3,383 |
Meruňky | 3,366 |
Paprika (žlutá) | 3,312 |
Agaricus Blazei | 3,220 |
Kyselina fytová | 3,210 |
Lykopen | 3,120 |
Granátové jablko | 2,830 |
Jablka | 2,828 |
Matsutake | 2,700 |
Kiwi | 2,550 |
Morel | 2,530 |
Kyselina ellagová | 2,500 |
Maitake | 2,500 |
Rybíz (červený) | 2,400 |
Hrušky | 2,326 |
Kukuřice | 2,195 |
Tremella | 2,150 |
Celer | 2,094 |
Beta-karoten | 2,083 |
Resveratrol | 1,980 |
Avokádo | 1,932 |
Červené hrozny | 1,837 |
Pomeranče | 1,819 |
Kel | 1,770 |
Paprika (zelená) | 1,770 |
Šťovík | 1,746 |
Grapefruit | 1,623 |
Kurkumin | 1,590 |
Špenát | 1,515 |
Brokolice | 1,510 |
Kyselina citronová | 1,490 |
Reishi | 1,420 |
Kyselina chlorogenová | 1,405 |
Cordyceps | 1,360 |
Ananas | 1,334 |
Lutein | 1,270 |
Brambory | 1,260 |
Zelený čaj | 1,253 |
Citrony | 1,252 |
Shiitake | 1,210 |
Enokitake | 1,110 |
Koenzym Q10 | 1,039 |
Kyselina asparagová | 0,200 |