Fytonutrienty, fytochemikálie
Fytonutrienty jsou chemické sloučeniny, které se vyskytují přirozeně v rostlinách a též v některých mikroorganismech a řasách. Tyto sloučeniny obvykle neslouží k poskytování energie nebo stavebních bloků pro rostlinu, ale chrání rostlinku před škůdci, chorobami a vnějším prostředím. Mohou mít pozitivní účinky na lidské zdraví - např. ochrana proti oxidativnímu stresu, podpora imunitního systému, snížení zánětů, mohou pomoci snížit riziko vzniku mnoha chorob, jako jsou srdeční choroby, diabetes a některé druhy rakoviny. Fytonutrienty se obvykle nalézají v rostlinách v malých množstvích.
Mezi fytonutrienty patří karotenoidy, flavonoidy, fytoestrogeny, glukosináty, organosíry, fenolické kyseliny, terpeny, sulforan, resveratrol ...
Nejprodávanější
Pro kardiovaskulární systém a srdce HEART TOOL vám může pomoci vyčistit tepny a žíly, normalizovat krevní tlak a srdeční frekvenci, hlídat hladinu cholesterolu a plnohodnotně...
Pro čištění cév a lepší krevní tlak V balíčku za zvýhodněnou cenu 2 přírodní produkty pro podporu zdraví cév a celého oběhového systému: SERRAPEPTASE 250 000 SPU,...
Pro čištění cév a lepší krevní tlak V balíčku za zvýhodněnou cenu 3 přírodní produkty pro podporu zdraví cév, srdce a celého oběhového systému: SERRAPEPTASE 250 000 SPU,...
Karotenoidy
Karotenoidy jsou pigmenty, které dávají rostlinám žlutou, oranžovou nebo červenou barvu, nejznámějšími jsou beta-karoten, lutein a lykopen. Najdete je v plodech a zelenině žluté, oranžové, červené a zelené barvy, jako jsou mrkev, batáty, brokolice, špenát, rajčata, papriky, meruňky, mango ... Mají silné antioxidační účinky a jsou důležité pro správnou funkci očí (lutein a zeaxantin) a imunitního systému (zejm. betakaroten, prekurzor vitamínu A), podporují zdraví kůže a mohou snižovat riziko vzniku něktreých kožních onemocnění, jako jsou lupénka a dermatitida. Některé studie ukazují, že konzumace potravin bohatých na karotenoidy může snižovat riziko srdečních onemocnění.
Flavonoidy
Flavonoidy se nacházejí v plodech, zelenině, bylinách, koření a čaji. Mají silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, podporují zdraví kardiovaskulárního systému (quercetin a kaempferol a mohou vám pomoci posilovat imunitu (hesperidin a naringenin) a snížit riziko některých chronických onemocnění. Flavonoidy kvercetin, genistein a apigenin mají antioxidační a protirakovinné účinky
Fytoestrogeny
Fytoestrogeny mají podobnou strukturu jako estrogeny a mohou ženám pomoci regulovat hladinu hormonů v těle - regulace menstruačního cyklu, snížení rizika osteoporózy a některých typů rakoviny (např. rakoviny prsu). Fytoestrogeny najdete v sójových produktech (sójové mléko, tofu, tempeh), luštěninách (např. fazole, hrách, čočka), semenech (např. lněné, sezamové) a ovoci (např. jablka, maliny). Nicméně, jejich přesné účinky jsou stále předmětem výzkumu a některé studie naznačují, že nadměrný příjem fytoestrogenů může být spojen s některými zdravotními problémy, jako jsou problémy s štítnou žlázou. Proto je důležité konzumovat fytoestrogeny s mírou a v rámci zdravého a vyváženého jídelníčku.
Glukosinoláty
Glukosinoláty se nacházejí v brukvovitých rostlinách, jako jsou ředkvičky, brokolice, kapusta, křen, ředkev, hořčice, řepa. Mají, resp. biologicky aktivní sloučeniny vzniklé při jejich trávení tj. např. isothiokyanáty, indoly a sulforafan, antioxidační, protizánětlivé a antikancerogenní účinky.
Organosíry
Organosíry jsou přítomny v cibuli, česneku, brokolici, kapustě, ředkvičkách, zelí, růžičkové kapustě a některé další zelenině. Organosíry mají významné zdravotní výhody, včetně ochrany proti některým typům rakoviny a kardiovaskulárním onemocněním, podporují detoxikaci a zlepšují imunitu. Jedním z nejdůležitějších je glukosinolát, který se nachází v brukvovité zelenině.
Fenolické kyseliny
Fenolické kyseliny najdete v ovoci, zelenině, luštěninách a také v kávě, koření a v cereáliích. Mají antioxidační a protizánětlivé účinky, mohou pomoci snižovat hladinu krevního cukru tím, že zvyšují citlivost na inzulín a podporují glukózový metabolismus, mohou pomoci snižovat hladinu cholesterolu v krvi a chránit kardiovaskulární systém, podporovat trávení a zlepšovat zdraví střev.